Medeni kolač
sa Krnjevac cvetnim medom

1. Zagrejati rernu na 180°C. Dno i ivice pleha veličine 34x24 cm izdašno podmazati puterom i posuti kakaom tako da je cela unutrašnjost pleha ravnomerno obložena. Tako, kolač će ravnomerno narasti i neće se lepiti za pleh.

2. U veću činiju prosejati sve suve sastojke i promešati da se začini i soda bikarbona ravnomerno rasporede.

3. Dodati sve ostale sastojke i brzo mikserom ili žicom promešati, tek da se masa sjedini. Bitno je ovaj korak sprovesti brzo, kako bi soda nastavila da deluje i u toku pečenja kolača.

4. Masu izliti u podmazan pleh i peći na srednjoj polici u zagrejanoj rerni 25-30 minuta (dok čačkalica ili nož probodeni u centar kolača ne izađu suvi). Potom, kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se na sobnoj temperaturi potpuno ohladi u plehu.

Kolač seći na komade željenog oblika i veličine i poslužiti preliveno Krnjevac cvetnim medom, čokoladnom glazurom ili voćnim sosom.

Sastojci
koje koristimo

  • 3 šolje od 2dc brašna (T-400 meko)
  • 2 šolje od 2dc belog kristal šećera
  • 4 pune supene kašike kakaa
  • 1 ravna supena kašika vanilin šećera
  • 1 ravna kafena kašičica sitne soli
  • 1 ravna supena kašika sode bikarbone
  • 1 šolja od 2dc gazirane vode
  • 1 šolja od 2dc punomasnog jogurta
  • 2 supene kašike suncokretovog ulja
  • 2 kašike pekmeza od kajsija
  • 2 kašike Krnjevac cvetnog meda
  • Puter i kakaoza podmazivanje pleha

po 1 kafena kašičica mlevenog cimeta, đumbira u prahu, mlevenog muškatnog oraščića ili 1 supena kašika mešavine začina za medenjake.